تاریخچه قهوه داستانی بسیار هیجانانگیز درنظرگرفته میشود. این دانه، قرنهاست در سراسر جهان حضور دارد و حتی از کشورهای مختلف قاچاق شده است! در تاریخچه قهوه در جهان ما شاهد این هستیم که این دانه خوراکی از خانوادههای سلطنتی ربوده شد و سپس کل کشورها و اقتصادها را دگرگون ساخت. در واقع این که چگونه یک دانه کوچک، نشات گرفته از درختان ریزجثه در اتیوپی، به دومین کالای بزرگ تجارتی جهان تبدیل میشود، اولین هدف ما از جستجو در تاریخچه این گیاه است.
درباره زمان و کسی که قهوه را کشف کرد، دقیقا اطلاعاتی وجود ندارد؛ زیرا داستانهای مختلفی در این زمینه به گوش میرسد و هر کدام دارای نسخههای متفاوتی هستند. با اینحال، افسانهها حاکی از آن است که دانههای قهوه از اتیوپی نشات گرفتهاند.
بر اساس یک افسانه، دامداری به نام کالدی با گله بزهایش به تپهها رفت و متوجه شد که بزها بعد از خوردن دانههای خاصی، شدیدا پرانرژی میشوند و شبها را بیدار میمانند. کالدی داستان را به بزرگ صومعه گفت و بزرگ صومعه نیز از دانهها یک نوشیدنی تهیه کرد.
او هم متوجه شد که این ماده او را از خواب محروم میکند، اما انرژی فراوانی به او میدهد. با انتشار خبر در شبه جزیره عرب، سفر قهوه به دیگر نقاط جهان گسترش یافت و تاریخچه جذاب این نوشیدنی شکل گرفت.
تاریخچه کشت دانههای قهوه و تجارت آن از شبه جزیره عرب آغاز شد و طبق شواهد موجود، از قرن ۱۵ در یمن و در قرن ۱۶ نیز در ایران، مصر، سوریه و ترکیه روی کار آمد. این محصول به سرعت از مراحل تهیه خانگی خود خارج شد و در قهوهخانههای شهری جای گرفت. این قهوهخانهها با گذر زمان در کشورهای شرقی نیز گسترش یافتند.
قهوه نهتنها در خانهها مصرف میشد، بلکه در خیابانها و سطح شهر نیز قهوهخانهها برای تهیه و ارائه قهوه پدید آمدند. این مکانها بهعنوان نقاط تبادل اطلاعات مورداستفاده قرار گرفتند و با نام “مدارس عاقلان” شناخته شدند. در تاریخچه قهوه در جهان، ایران مانند سایر کشورهای دیگر توانست به خوبی در صنعت تهیه قهوه حضور داشته باشد و انواع قهوه را با کیفیت عالی در اختیار مصرفکنندگان قرار دهد.
بخشی از تاریخچه قهوه در جهان به اروپا میرسد؛ زمانی که اروپاییان در سفرهای خود به شرق و خاورمیانه، داستانهایی از یک مایع مرموز سیاه رنگ به نام قهوه را به کشور خود باز میآوردند. در قرن ۱۷، قهوه مسیر خود را به سمت اروپا باز کرد و به سرعت در این قاره محبوبیت یافت.
برخی از اروپاییان این نوشیدنی را “مایع تلخ شیطانی” مینامیدند. در این راستا، روحانیون شهر ونیز ایتالیا در سال ۱۶۱۵ قهوه را ممنوع اعلام کردند و افراد مستهلک این نوشیدنی مورد مجازات قرار میگرفتند. قهوه به چنان شهرتی در اروپا دست یافت که پاپ کلمنت هشتم (رهبر مسیحیان در قرن ۱۶) پیش از تصمیمگیریهای مهم، با لذت یک فنجان قهوه مینوشید و این نوشیدنی به حدی او را خوشحال میکرد که ممنوعیت قهوه را در طول پاپ بودنش برداشت.
تاریخچه قهوه در قاره آمریکا از برزیل شروع میشود. قهوه برزیلی مشهور خود را به شخصی به نام فرانسیسکو دوملو پالتا (Fransisco de Mello Palheta) مدیون است. او توسط امپراتور به فرانسه اعزام شد تا بذر گیاه قهوه را به قاره آمریکا بیاورد. امپراتور در آن زمان از اروپا نوشیدنی قهوه را چشیده بود و باعث محبوبیت این نوشیدنی در اروپا شد.
فرانسویها ابتدا تمایلی به اشتراک بذر با آمریکاییها نداشتند، اما با توجهبه جذابیت فرانسیسکو، همسر پادشاه فرانسه یک دسته گل بزرگ به او ارسال کرد. در میان این گلها، دانههای قهوه به مقدار کافی گذاشته شده بود که او بتواند صنعت قهوه را با ارزش میلیارد دلار در برزیل راهاندازی کند.
قهوه بهعنوان یک نوشیدنی محبوب، خصوصیات زیادی دارد.
با مجله اینترنتی قهوه خاقان مگ بهروزترین مجله قهوه ایران، از جدیدترین اطلاعات در رابطه با این نوشیدنی بینظیر مطلع شوید.
تاریخچه قهوه در جهان یک سفر زیبا و پرمعناست که از قرون گذشته تا امروز طی مسیرهای پرپیچوخم پیش رفته است. آغاز این مسیر از نقاط دورافتاده اتیوپی بود و با سفرهای ماجراجویانه به شرق و غرب، قهوه بهعنوان یک نوشیدنی استثنایی به دیگر نقاط جهان منتقل شد. از اتیوپی تا عربستان، از شرق به غرب، قهوه چنان ریشههای عمیقی در فرهنگ و اقتصاد جوامع گوناگون گرفت که این دانه کوچک توانسته است راه خود به جای جای قارههای مختلف باز کند.
منابع
https://cafimafi.com/mag/history-of-coffee/